Podcast – Autistic Counterstories

Luister naar Autistic Counterstories op Neurodiversity Pride Day

Luister naar Autistic Counterstories op Neurodiversity Pride Day

“Wie stel jij je voor als je denkt aan een persoon met autisme?”

In de aanloop naar Neurodiversity Pride Day, de jaarlijkse dag van trots voor neurodivergente mensen, zetten de Universiteit Antwerpen en de Universiteit van Kent (Verenigd Koninkrijk) hun podcastreeks Autistic Counterstories in de kijker. Mensen met autisme leiden zelf de driedelige podcast met hun ‘counterstories’; verhalen die ingaan tegen bestaande, stereotiepe opvattingen over autisme.

Wetenschappers van de universiteiten van Antwerpen en Kent willen via die getuigenissen de vele vooroordelen over autisme weerleggen.

Over autisme wordt vaak gesproken en geschreven, en toch circuleren er bij het brede publiek veel vooroordelen en vastgeroeste ideeën over de aandoening. Hoog tijd om voor een tegengewicht te zorgen, meenden de wetenschappers van het Autism Ethics Network, een onderzoeksnetwerk gecoördineerd door
UAntwerpen.

“Er zitten nog veel gaten in het autismeonderzoek”, zegt prof. Katrien Schaubroeck (UAntwerpen). “Er is al
veel wetenschappelijk onderzoek gebeurd, maar natuurlijk vindt niet iedereen de weg naar academische artikels. Dat zorgt er mee voor dat mythes in stand gehouden worden. Zo is er het stereotiepe beeld van de
autistische blanke heteroseksuele man of het idee dat mensen met autisme een gebrek aan empathie of verbeelding zouden hebben. Er is ook weinig geweten over non- of minimaal verbale autistische mensen of
mensen die alleen in bepaalde sociale situaties niet praten.”

Neurodiversiteit vieren

De wetenschappers wilden het onderzoek rond autisme tot leven brengen en aanvullen met getuigenissen
van ervaringsdeskundigen. Met de financiële steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek –
Vlaanderen besloten ze een podcastreeks te maken. De bekroonde podcastmaakster Elena Dikomitis (Studio De Nok) nam de productie voor haar rekening.
Het werd een unieke, driedelige reeks, waarin de diversiteit van mensen met autisme als het ware gevierd wordt. “We kozen er bewust voor te werken zonder vertelstem”, legt Dikomitis uit. “De podcast wordt gedragen door de stemmen van ervaringsdeskundigen, door mensen met autisme. Zij beslisten ook mee welke thema’s er aan bod moesten komen.”

 

Afleveringen

Elke aflevering tast via getuigenissen een onderbelicht thema af:

Aflevering 1: When we imagine an autistic person.
Wie stel jij je voor als je denkt aan een persoon met autisme?
De focus ligt hier op onderbelichte ervaringen van groepen die vaker later of verkeerd gediagnosticeerd worden: vrouwen, en met name vrouwen uit etnische minderheidsgroepen. In deze aflevering ontmoet je drie mensen die op latere leeftijd ontdekten dat ze autistisch waren: Imane, Leila en Silke.

Aflevering 2: Autism as a mixing board.
Hoe communiceer je met autistische mensen die niet of weinig spreken? In deze aflevering geven we via muziek en poëzie het woord aan autistische mensen die zich via het gesproken woord niet (helemaal) kunnen uitdrukken. Je ontmoet Gabriel
tijdens zijn pianoles, je hoort Silke de poëzie van de Duitse auteur Birger Sellin voorlezen, en je luistert naar Christiane, een vriendin van de familie Sellin, die ook gefaciliteerde communicatie gebruikt met haar eigen autistische zoon,Christoph.

 

Aflevering 3: On autistic and queer identities.
Hoe verschillend is té verschillend? Welk stukje van jezelf zullen mensen het makkelijkst aanvaarden? In de laatste aflevering delen Terre, Sym en Maysa hun ervaring over omgaan met hun queer en autistische identiteit, hoe die overlappen en de mate waarin die al dan niet bespreekbaar zijn. Je ontmoet ook Louis, assistent producent van de podcast, die vertelt over opgroeien met autisme.

 

Een van de podcaststemmen is Leila. Zij vond het belangrijk om mee te werken aan de reeks: “Voor, tijdens en na de opnames voelde ik dat er op alle niveaus rekening werd gehouden met mij als mens. Er werd niet aangenomen of voor mij bedacht wat ik fijn zou vinden. Dit was voor mij een duidelijk signaal dat de makers echt begrepen waar het bij het vertellen van autistische verhalen om gaat. Ze hebben er alles aan gedaan om inclusief te zijn. Ik ben trots op het resultaat en heb ook genoten van de verhalen en ervaringen van
andere geïnterviewden.”

De podcast is te beluisteren via heel wat platformen: Spotify, Apple Podcasts, Amazon Music, Podcastle en
Learn out Loud. Op YouTube is ook een ondertitelde versie te bekijken.

Meer weten over Counterstories?
Media verzoeken via Persdienst UAntwerpen: pers@uantwerpen.be en 0476 04 23 24. Interviews met Nederlandstalige wetenschappers, podcastmaker of ervaringsdeskundigen met autisme zijn mogelijk, neem contact op met de persdienst.

Voor inhoudelijke vragen over de reeds, neem contact op met Elena Dikomitis

Voor vragen over Neurodiversity Pride Day mail naar het team

De illustraties zijn speciaal voor de podcast gemaakt door Eva Roelandt.

Bio podcast producent: Het werk van podcastmaakster Elena Dikomitis  (Studio De Nok) geeft vaak een stem aan individuen en gemeenschappen die anders niet of verkeerd gerepresenteerd worden. Haar podcasts vielen al internationaal
in de prijzen (‘Getekend’, ‘Stoofpot met Za’atar’ & ‘The Other Composer’). Haar meest recente producties zijn ‘Girls Make The City’ & ‘Sikh Silences across Generations’.

How to celebrate neurodivergent pride? 

Check out ways to celebrate during Neurodiversity Pride Week

ND Pride 

ND Pride Week: 10-17 June 2024.

Neurodiversity Pride Day: 16 June 2024. 

Activities

Activities

Add your activity

Event Calendar (unpublished)

Links

Stride Sports

Gather Presentation Room

Vr Pride Universe

NEA HyHyve 

Neurodiversity Education Academy

Neurodiversity Foundation

Editions

ND Pride 2023

ND Pride 2022

ND Pride 2021

ND Pride 2020

ND Pride 2019

ND Pride 2018

Information

Contact

FAQ

Downloads

Resources

Images Pack (unpublished)

en_USEnglish