ND Pride Leiden met bondgenoten

Neurodiversiteits weekend Leiden 2024

Welkom bij Neurodiversity Pride Leiden! 

Neurodiversititeitsweekend Leiden – ND Pride Leiden

Neurodiversity Pride Day vieringen in Leiden van 14, 15 en 16 Juni 2024.

Neurodiversity Pride Weekend in Sleutelstad Leiden! 

Vier neurodivergentie met een programma van drie dagen gevuld met gratis activiteiten in onze Sleutelstad! In het weekend van 14, 15 en 16 juni vieren we de positieve kracht van neurodiversiteit en omarmen we de andersheden van neurodivergente mensen.

Tijdens deze 7e editie van dit evenement staan we stil bij de talenten die wij als NDers hebben. We organiseren talloze activiteiten, bundelen onze krachten en omarmen onze unieke eigenschappen. Speciaal ontworpen door en voor neurodivergenten en onze bondgenoten. Mis dit unieke 3-daagse programma in Sleutelstad Leiden niet!

Doe mee!

Op 14, 15 en 16 juni 2024 vindt het volgende Neurodiversity Pride Weekend in Leiden plaats. We zijn volop bezig om een uniek programma te organiseren in Leiden en daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Of het nu gaat om het delen van onze posts, het bijwonen van onze activiteiten, het organiseren van evenementen, het deelnemen aan workshops, het bieden van extra ondersteuning op de dagen zelf, het delen van expertise en ervaringsdeskundigheid, het tonen van de vlag aan uw gebouw of bureau, het geven van onze lessen over neurodiversiteit of het meedoen aan onze NeuroSpicy workshops, alle vormen van ondersteuning zijn welkom!

Wat is Neurodiversiteit?

Neurodiversiteit is een concept dat verwijst naar de diverse manieren waarop breinen functioneren, de wereld waarnemen en begrijpen. Het benadrukt het belang van het erkennen en waarderen van de unieke sterke punten en capaciteiten die voortkomen uit neurologische variaties.

Het pleit voor het bieden van de benodigde ondersteuning en aanpassingen aan neurodivergenten, zodat zij kunnen gedijen in een samenleving die doorgaans is afgestemd op mensen die aan de norm voldoen. De kerngedachte achter dit concept is dat deze diversiteit van onschatbare waarde is voor de algehele samenleving, zelfs wanneer deze afwijkt van de conventionele norm.

Autisten, ADHD’ers, hoogbegaafden, mensen met OCD, dyslectici (en vele andere neurodivergente groepen) beschikken allemaal over unieke denkpatronen, en hun diversiteit en individualiteit verrijken de wereld op vele vlakken.

Het is essentieel om te erkennen dat neurodivergente individuen iets bijzonders te bieden hebben, en met trots mogen zij hun eigen identiteit omarmen. Door middel van Neurodiversity Pride wordt hier aandacht aan geschonken, zowel individueel als gezamenlijk.

ND Pride Leiden met bondgenoten

Wat kan je doen:

 

Meehelpen?
Projectleider van ND Pride Leiden is Nancy Glazer. Neem contact op met nancy@neurodiversiteit.nl voor vragen, suggesties en als je een goed idee hebt voor deze dag in Groningen. Voor algemene vragen kan je ook contact opnemen met info@neurodiversityprideday.com

Programma Leiden

Programma Leiden –  14 Juni 2024

ND Pride Leiden is gemaakt door & voor alle neurodivergente mensen. Iedereen, van elk neurotype, is welkom.

Hijsen van de vlag | 09:00-10:00

Op diverse locaties wordt de Neurodiversity Pride vlag gehesen, waaronder bij het gemeentehuis in het centrum. We gaan een gedicht met meerdere neurodivergenten schrijven voor deze opening.

 • Locatie:  Stadsfoyer in Leiden (opening, tentoonsteling).

Neurowijs | 0900 - 14:00

Er wordt een mentorles(sen) ontworpen en aangeboden aan scholen in de gemeente Leiden.

Leerlingen en docenten VO-scholen. Scholen kiezen zelf of ze deze les willen geven of niet. De les wordt gratis aangeboden.

Er worden lesopdrachten gemaakt om neurodiversiteit te vieren. Dit jaar is het lesprogramma afgestemd op de onderbouw van het voortgezet onderwijs en groep 8 basisscholen.

 • Locatie:  Scholen in Leiden

Panelgesprekken | 13:00 - 15:00

Na een algemene openingen gaan mensen uiteen in diverse kleinere groepjes. Deze activiteit wordt plenair afgesloten met het delen van bevindingen (en vervolgafspraken).

 • Locatie:  Stadsfoyer in Leiden (opening, tentoonsteling).
 • Voor: Werknemers gemeente Leiden, Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden, MBORijnland, ROC Mondriaan, Leidse Instrumentenmakers School.

Officiële opening Neurodiversiteits Weekend | 15:30 – 16:00

Genodigden (waaronder Gemeente Leiden, onderwijsinstellingen, belangenorganisaties, inwoners, makers van de tentoonstelling, etc..)

Diverse sprekers openen dit weekend, waaronder Nancy Glazer (Stichting Neurodiversiteit)

Rondleiding tentoonstelling | 16:00 – 16:30

In gesprek met de makers van de tentoonstelling over neurodiversiteit, hun brein en leven.

 • Locatie:  Stadsfoyer in Leiden (opening, tentoonsteling).

Thema-tafel gesprekken | 16:30 – 17:15

Er zijn diverse thema-tafels waar deelnemers elke keer 15 minuten met elkaar in gesprek gaat over dat thema, bijvoorbeeld over ND en werk, ND en school, ND en ouderschap, ND en krachten, ND en netwerk versterken, ND belicht (hoogbegaafdheid).

Plenair terugkoppeling | 17:15 – 17:30

Elke thema-tafel koppelt kort terug wat er is besproken en wat er verder wordt opgepakt. Deze punten nemen we mee voor de volgende netwerkbijeenkomsten, waar er concrete stappen gemaakt zullen gaan worden. 

Afsluitende borrel en hapjes | 17:30 – 18:30

Praten, netwerk verstevigen, hapjes en een drankje nuttigen. Er is ook een prikkelarme ruimte beschikbaar. 

Tentoonstelling "Wordt Verplaatst"| 18:30 – 19:30

Door makers. 

 • Locatie: Van het gemeentehuis naar Lumen. 

Bijeenkomst Hoogbegaafdheid | 19:30 – 21:30

Na een algemene opening kunnen de aanwezigen hun tanden zetten in vier uitdagende vraagstukken. De avond wordt gezamenlijk afgesloten. De werken worden opgenomen in de tentoonstelling.

 • Organisator: Hoogbegaafden georganiseerd i.s.m. Bureau Talent, LEF
 • Locatie: LEF Stationsplein 107

Programma Leiden –  15 Juni 2024

Muzikale workshop gegeven door Stichting Stemmen Horen | 10:00 – 11:30

We bieden informatie en ondersteuning aan mensen met bijzondere zintuigelijke ervaringen, zoals het horen van stemmen. We zijn er voor iedereen die hier meer over wil weten. Bezoekers kunnen een workshop muziek volgen, waar ze leren emoties en stemmen om te zetten naar verschillende klanken.

 • Organisator: Sonja en Sandra van Stichting Stemmen horen.
 • Locatie: Lumen Hooigracht 12-14, Leiden

Lunch met thema gesprekken | 13:00 – 14:30

Op zaterdag 15 juni nodigen we ouders/verzorgers uit aan onze lunchtafel. Terwijl jullie worden bediend, gaan we met elkaar in gesprek over de krachten van onze kinderen, wisselen we perspectieven op ouderschap uit en bespreken we ideeën om onze samenleving neurodivergent vriendelijker te maken. Eet gezellig mee!
Kinderen zijn natuurlijk welkom. We hebben voor hen een andere ruimte met spelletjes.

Bijeenkomst over dyslexie en andere “leermoeilijkheden” met aanvullende activiteiten | 14:45 – 16:15

In dit middagprogramma staat het brein, dat op andere manieren leert, centraal waarbij de nadruk wordt gelegd op dyslexie en dyscalculie. 

Voor: Dyslecten en dyscalianen en iedereen die meer wil leren over de werking van het brein, dyslectische/dyscalculiaanse krachten en waar je in het kader van dyslexie/dyscalculie tegenaan kan lopen. 

Ad(h)d bijeenkomst met eenvoudige maaltijd | 16:30 – 18:30

Ontmoetingsmoment met positieve, interactieve activiteit voor mensen met ad(h)d.

 • Voor & Door: ADHDers & hun bondgenoten in samenwerking met Impuls&Woortblind  

Opening met een korte theatervoorstelling over autisme | 19:30 – 21:00

Prikkelvis opent de avond en daarna zijn er diverse activiteiten van prikkelarm tot prikkelrijker activiteiten!

 • Voor: Autistische mensen en hun bondgenoten.

Programma Leiden –  16 Juni 2024

Presentatie Hidden Disability Sunflower | 10:00 – 12:00

Presentatie Hidden Disability Sunflower i.s.m. gemeente Leiden over het de HDS-keychord voor diverse partijen en mensen. Met aansluitend de mogelijkheid tot gesprek. 

Feestelijke afsluiting lezing met soep | 12:00 – 13:30

Rondleiding, open voor iedereen, iedereen welkom op dit feestelijke onderdeel.

 

13:30 – 14:00 | Afsluiting kunstwerken

De makers nemen hun werken mee en bewaren deze om we de tentoonstelling door willen laten reizen.

Resources & Info

Voeg je activiteit toe

Op de “Contact” pagina, staat een mogelijkheid om je activiteit toe te voegen  aan de publieke agenda van ND Pride. Om je programma onderdeel toe te voegen aan het ND PRide Leiden programma, neem direct contact op met projectleider Nancy Glazer.

Download the logos

Download the ND Pride logo’s and artwork in the Downloads page

See the ND Pride Leiden Flyer

Read about ND Pride Day

Read about Neurodiversity Pride Days at the FAQ page, or visit the pages of the 6 earlier editions.

Contact

If your organisation needs more information, send a mail to info@neurodiversityprideday.com.

Organisatoren en bondgenoten

Organisatoren en bondgenoten Neurodiversity Pride Leiden 2024

Bondgenoten

Stichting Neurodiversiteit werkt in ND Pride Leiden 2024 samen met geweldige bondgenoten, waaronder: De Bakkerij, Lumen, Hidden Disabilities, NVA, Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden, Impuls & Woortblind, bureau Talent, LEF, Theater werkplaats Smit, Samen Leiden en steunpunt Stemmen Horen. 

Sponsoren

We zijn dankbaar voor financiele support vanuit o.a. Drucker Fonds, Fonds 1818, Oranje Fonds en het Cornelia Fonds. En we zijn dankbaar aan de gemeente Leiden voor het beschikbaar stellen van hun locatie. 

Over Stichting Neurodiversiteit

Stichting Neurodiversiteit (internationaal bekend als de Neurodiversity Foundation) streeft naar een neurodivergent vriendelijke wereld waarin iedereen, ongeacht hun neurotype, gelijkwaardig kan en mag meedoen in de maatschappij. Eén van de vele activiteiten die wij organiseren is Neurodiversity Pride Day. Dit jaar vieren wij de 7de editie van dit wereldwijde evenement.

Om deze toekomst te realiseren, maken we vele projecten, communities, onderzoeken en producten die sociale verbinding en samenwerking tussen neurodivergente en neurotypische individuen bevorderen.

Onze missie is om het pad naar een nd-vriendelijke toekomst te versnellen waarin neurodiversiteit wordt omarmd en gevierd!

Voor meer informatie ga naar de website van stichting Neurodiversiteit.  

Support the celebrations, create your own activity!

Find out more about the event

How to celebrate neurodivergent pride? 

Check out other ways to celebrate during Neurodiversity Pride Week

ND Pride 

Neurodiversity Pride Day: 16 June 2024.

Neurodiversiteitsweekend – ND Pride Leiden: 14-16 June.

ND Pride Week: 10-17 June 2024.

Activities

Activities

Add your activity

Event Calendar (unpublished)

Links

Stride Sports

Gather Presentation Room

Vr Pride Universe

NEA HyHyve 

Neurodiversity Education Academy

Neurodiversity Foundation

Editions

ND Pride 2023

ND Pride 2022

ND Pride 2021

ND Pride 2020

ND Pride 2019

ND Pride 2018

Information

Home

Contact

FAQ

Resources

Images Pack

en_USEnglish