Dit is je uitnodiging

Welkom bij Neurodiversity Pride 2024!

Alle informatie over ND Pride | 7e editie

Dit is jouw uitnodiging voor ND Pride 2024!

We zijn verheugd om je uit te nodigen om deel te nemen aan de 7e editie van ND Pride 2024, het jaarlijkse feest en manifestatie van trots voor alle neurodivergente individuen en hun bondgenoten over de hele wereld! 

Dit jaar vieren we voor de 7e keer de officiële Neurodiversity Pride Day op 16 juni, georganiseerd voor & door de neurodivergente gemeenschap, ondersteund door het ND Pride 2024 team, vrijwilligers & de Neurodiversity Foundation. Daarnaast organiseren vele organisaties en ND initiatiefnemers, diverse activiteiten van 10-17 juni, en heeft zelfs minister Helder van VWS aangegeven dat ook de overheid (nog meer) aandacht aan deze dag gaat besteden.  

Wat is ND Pride, Neurodiversity Pride Day?

ND Pride staat voor acceptatie, inclusie en waardering voor de uniekheid van neurodivergente individuen. Net als de LGBTQ-gemeenschap haar Pride-week heeft, is ND Pride sinds 2018 een dag van trots voor alle neurodivergente mensen, niet alleen in Nederland, maar ook in vele andere landen waar deze dag wordt gevierd. Onder ‘neurodivergent’ vallen alle groepen met bijzonder werkende breinen (autisten, dyslecten, adhders, hoogbegaafden, ocders, en zoveel meer), met en zonder formele diagnose, aangeboren en verworven.

Het is voor neurodivergente mensen van alle leeftijden,  een dag van positieve zelfreflectie, oprechte waardering, warmte, rebelse vreugde, en solidariteit met iedereen met een bijzonder brein. 

Het is een dag waarop we stilstaan bij het belang van authentiek zijn in al onze neurodivergente verschillen, en trots zijn op hoe we de wereld mooier en beter maken door -tegen de stroom van normalisatie in- te blijven kiezen om onszelf te zijn. 

Informatie

Hieronder informatie over data, activiteiten, events, evenementen, hoe je je eigen event toevoegt, toegang, vlaggen, social media kit, keynotes, de stadsprogramma’s, namen, de belangrijkste actie, de 3 regels voor organisatoren en het einddoel. 

Wanneer: Neurodiversity Pride Day is jaarlijks op 16 juni. Activiteiten worden in 2024 georganiseerd van 10 juni – 17 juni, deze week heet “ND Pride Week”.  

Activiteiten: Op de website neurodiversityprideday.com, is er een activiteitenpagina met suggesties voor neurodivergenten, voor neurodiverse families en voor vrienden. Er is een speciale actie pagina voor nederlandstalige familieleden, genaamd #FamiLIEFDE

Events: activiteiten voor organisaties, bedrijven en overheid worden vooral georganiseerd vanuit deze organisaties zelf, en zijn meestal bedoeld voor interne medewerkers en leden van neurodiversiteitsnetwerken. Voor inspiratie, kijk bij de activiteiten voor (commerciele) bedrijven, en voor (non-profit) organisaties

Publieks Evenementen: Naast de activiteiten zijn er ook evenementen, zoals een drie-dagen durende conferentie “NeuroEmergence”, een 24 uurs Raid Rave met ND DJs (te volgens op ndpride.online), keynotes van Nederlandstalige en internationale  sprekers en zoveel meer. De volledige kalender gaat ‘live’ op 1 juni om organisatie de ruimte te geven hun publieke activiteiten toe te voegen. 

Eigen Event Toevoegen: Als je eigen activiteit of evenement openbaar is voor anderen, en eventuele tickets gratis zijn, en het plaatsvindt tussen 10-17 juni, mag je je eigen activiteit toevoegen aan de publieke evenementen kalender.

Toegang: Alle activiteiten zijn over het algemeen gratis of kostendekkend, en iedereen van elk neurotype is welkom.

Vlaggen: Bezoek onze “Flagstore” de webshop om een officiële Neurodiversity Pride Day vlag te ontvangen, in de maten small, large of XL. De XL vlag wordt aangeraden voor vlag hijsingen (dit mag op elke dag in de ND Pride week), large is vaak ook geschikt voor kleinere vlaggen palen. Tips voor de drie procedurele stappen in een ND Pride vlaghijsing, zijn ook te vinden op de website. 

Social Media Kit: Download de sociale media kit of de logo’s op de resources pagina  om de boodschap te verspreiden.

Stadsprogramma’s: Er zijn lokale activiteitenprogramma’s in verschillende steden. Bijvoorbeeld ND Pride Groningen in het Sterrebos, ND Pride Almere,  en in ND Pride Leiden zijn er zelfs 3 dagen activiteiten van 14-16 juni. Als er ook iets in jouw stad gebeurt, of je wilt zelf iets organiseren, voeg dit toe in de agenda, zodat anderen mee kunnen doen.  

Keynotes: Vorig jaar waren er 2 keynotes in het Nederlands, van Jopie Louwe Kooijmans (NeuroElfje) en Suzanne Rouwhorst (Spectrumvisie), en engelstalige keynotes van Jessica McCabe (HowtoAdhd) en Nancy Doyle (GeniusWithin). Er zijn weer een aantal zeer bijzondere keynotes dit jaar. Deze worden tevens opgenomen, en in de event kalender zichtbaar gemaakt worden op de keynote pagina op 16 juni. 

De belangrijkste actie: Al worden er veel leuke activiteiten en interessante evenementen georganiseerd, de echte kern van de dag, is de traditie om als neurodivergent persoon een minuut (of langer) te nemen, om stil te staan bij waar je zelf trots op bent als neurodivergent individu, in harmonie en zelf-acceptatie van al je andersheden. En voor de ‘bondgenoten’ (familieleden, vrienden, partner, collega, teamleden) om stil te staan in wat zij waarderen in hun favoriete neurodivergent(en). 

Namen: Neurodiversity Pride Day, bedacht in 2016 en gestart in 2018, heeft door de jaren heen vele (toegestane) bijnamen gekregen als ND Pride (vanaf 2019) Neurodivergent Pride Day (vanaf 2020), Neurodiversiteitsdag/weekend/week (vanaf 2021). De twee oudste namen gebruiken de organisatoren het meeste.  

Einddoel: Het uiteindelijke doel en plan is om van Neurodiversity Pride Day een erkende internationale dag te maken in de Wereldkalender van de Verenigde Naties, zodat het wereldwijd openlijk gevierd mag worden in elk land. Tijdens ND Pride Week zal de voorbereidende onderzoeksgroep hun voortgang presenteren. 

Regels voor organisatoren: 1) geen discriminatie 2) geen focus op sippe verhalen 3) organiseer met een neurodivergent, nooit zonder. 

Vragen: Op de FAQ pagina, worden vele vragen beantwoord. Staat hier niet bij wat je zoekt; mail naar info@neurodiversityprideday.com

Hoe Te Deelnemen:

 • Wees actief op sociale media en deel onze boodschap.
 • Bekijk de activiteiten of kom langs op evenementen. 
 • Informeer je collega’s, vrienden of familie, en moedig deelname aan.
 • Organiseer een evenement of activiteit binnen jouw organisatie, locatie of stad.
 • Maak je viering inclusief en open voor alle neurodivergenten en bondgenoten.
 • Toon solidariteit met alle neurodivergente mensen wereldwijd, door de ND Pride-vlag te hijsen. 
 • Vier de dag op je eigen manier. 

We hopen op  jouw deelname! Laat ons weten hoe je gaat meedoen en blijf op de hoogte via onze e-mails voor verdere updates over sprekers, programma’s en meer.

 

Met Liefde & Trots 

ND Pride 2024 Team & Neurodiversity Foundation

  How to celebrate neurodivergent pride? 

  Check out ways to celebrate during Neurodiversity Pride Week

  ND Pride 

  ND Pride Week: 10-17 June 2024.

  Neurodiversity Pride Day: 16 June 2024. 

  Activities

  Activities

  Add your activity

  Event Calendar (unpublished)

  Links

  Stride Sports

  Gather Presentation Room

  Vr Pride Universe

  NEA HyHyve 

  Neurodiversity Education Academy

  Neurodiversity Foundation

  Information

  Home

  Contact

  FAQ

  Downloads

  Resources

  Images Pack

  en_USEnglish